HISTORIA

El vell molí d'oli

Foto del restaurante actualmente, en la que se aprecia el molino con la muela de piedra convervadaEl restaurant l'Almássera es troba en un vell molí d'oli totalment restaurat. El molí data de primers del segle XVIII, data en què es va començar a utilitzar a Espanya el cridat empedre cònic, o molí de ruló. La gran novetat que presentava este molí per a elaborar oli d'oliva consistia a substituir les pedres cilíndriques del vell molí romà, per cons de pedra truncats, també coneguts per queixals de pedra, la generatriu del qual descansava alineada sobre la solera i així s'evitava l'efecte lliscament. Gráfico en el que se muestra el uso del molino tirado por un animalAl coincidir el desenrotllament de la superfície cònica exactament amb el sector circular recorregut, este sistema permetia un major efecte de trituració de l'oliva i una disminució de les resistències passives de la màquina.
En moltes instal·lacions setrills, sobretot del nord d'Espanya, es va imposar un sistema combinat de molturació amb rulons, utilització d'animals de tir i batut amb pedres cilíndriques.

Rodejat de muntanyes, entre tarongers, pins i verdes oliveres,
ancorat en el temps s'amaga un vell molí, l'antiga Almássera.
Quan la tradició inclús existia, estirant el queixal de pedra amb
la força de les bèsties cobrava vida. Baix en la vall entre muntanyes tarongers i centenàries oliveres s'haja este vell molí.
L'antiga Almássera obri novament les seues portes i els dóna la benvinguda.

El poble que ens alberga

El restaurant l'Almássera està situat a Castellonet de la Conquesta situat al sud de la província de València, és el segon poble més xicotet de la Comarca de la Safor, sent el més xicotet dels cinc que formen la Conca del Vernisa, ancorat en una vall rodejat de muntanyes, en el que pareix que el temps s'haguera detingut. Conegut per les seues diverses rutes de l'aigua ens embarga un ambient acollidor i ens plena de nostàlgia al traslladar-nos a una altra època. Entrada al pueblo - Antiguo arco romano de una pequeña fortalezaL'any 1940 comptava amb 240 ànimes. Esta ha sigut la major població coneguda de la seua història. El seu terme municipal comptava amb una extensió de 5,4 Km. Este municipi situat entre muntanyes és sens dubte el poble més rural, singular i pintoresc de la Comarca. Antigament era conegut per Castellonet de Santa Fe. També es diu que era port de mar, tal vegada per ser la primera població entre el mar i l'interior. L'entrada al poble amb un arc romà ens mostra els indicis de la xicoteta fortalesa que va ser en altres temps. L'altra porta d'entrada al recinte la podem veure en la part baixa del municipi, junt amb el llavador, denominada L'Albacar de tradició àrab.

Les festes del poble

Les Festes en honor al Patró Sant Jaume se celebren en el mes de juliol, el dia 25.

Molta història encara per descobrir

Castellonet és un poble amb una àmplia història de la qual es coneix molt poc i és per això que s'han iniciat els tràmits per a realitzar una investigació sobre els seus orígens, anècdotes, llegendes i costums amb la finalitat d'editar un llibre de la història passada i contemporània d'este municipi, així com les mesures i els treballs que s'estan realitzant per a la seua conservació, per al seu desenrotllament i per a la vertebració dels pobles de la Conca del Vernisa.

Tornar dalt